Adı, özellikle dijital dünyada kafa karıştırıcı gelse de, filigran fotoğrafın üzerine eklenmiş, görselin bir fotoğrafçıya, bir şirkete veya bir web sitesine ait olduğunu gösteren bir işaret veya yazıdır. Asırlardır bilinen bir tekniktir ve örneğin günümüzde hâlâ kâğıt paraların işaretlenmesinde kullanılmaktadır. Daha yaygın olarak insanlar filigran eklemeyi ünlü ressamların eserlerini imzalamaya benzetir ancak da Vinci veya Picasso gibi sanatçılar eserlerine filigran eklemeyip imzalamış olsalar da filigranı çalışmaya atılan bir imzaya benzetme fikri geçerlidir.
Michelangelo, Monet, Rembrandt ve diğer birçok ünlü ressam yıllarca bu tür bir filigran yaptı ve şimdi bu sanatsal görünüyor.
Onlar buna “filigran” demediler ancak bu filigran nedir ve ne işe yarar sorularının cevaplanmasına yardımcı oldu. Bilgisayarınızda kolayca filigran yapabilirsiniz.
İşte birkaç filigran örneği:
Her iki fotoğraf filigranı da fotoğrafçının adını içermektedir ve bu resmi kimin yaptığını belirlemeye yardımcı olur.
Filigran, gerekli “Telif Hakkı” kelimesini, telif hakkı işaretini © ve fotoğrafın çekildiği yılı içeren tam bir telif hakkı bildirimi içerir. Bu tür filigranlar daha fazla sahip ayrıntısı sunar ve okunması kolaydır. Örneğin “Sebastian Dario” için arama yapabilir ve resmini kullanmak istiyorsanız onun diğer fotoğraflarını ve iletişim bilgilerini bulabilirsiniz.
Şimdi filigran nedir, filigranı genellikle nerede kullanıyoruz ve her şeyin ilk olarak ne zaman başladığına daha yakından bakalım.
Filigranın Tarihi
Filigranın anlamını anlamak için tarihe kısa bir göz atmamız gerekiyor. İspanya, 11. yüzyılda Avrupa’da kâğıt yapmaya başlayan ilk ülkeydi. Daha sonra İtalya’nın çeşitli kasabalarında önemli sayıda kâğıt fabrikası kurulmuş ve bu sayede kâğıt yapımı Avrupa’ya yayılmıştır.
Filigranlar ilk olarak 13. yüzyılın sonunda. İtalya’nın Fabriano kentinde ortaya çıkmıştır. Metal bir damgaya basılarak ve farklı kâğıt kalınlıkları oluşturularak üretildiler. Böylece, bir kâğıt yaprağını ışığa tutarken deseni görebilirsiniz. Filigran (watermark) adı, işaretlerin kâğıt henüz ıslakken uygulanmasından gelmektedir.
Baskıda Filigran Kullanımı
Filigranlar en çok kâğıt paraların işaretlenmesinde kullanılmalarıyla bilinir, fakat pasaportlar veya zarflar ve pullar gibi önemli belgelerin işaretlenmesinde de sıklıkla kullanılırlar. Genellikle sahtekarlığı önlemek için kullanılırlar fakat aynı zamanda tanımlama amacıyla da kullanılırlar.
Basılı çeşitli belgelerde görünür filigran örnekleri görebilirsiniz. Oyuncular senaryoları aldıklarında, isimleri her bir sayfaya kalın harflerle yazılır. Bu sayede oyuncuların kendilerini ifşa etmeden ve dolayısıyla işlerini kaybetmeden senaryoyu internete sızdırmaları imkânsız hale getirilir.
Kurumsal dünyada da benzer bir uygulama kullanılmaktadır. Önemli belgelerin kopyalarına “Kopya” veya “Gizli” sözcükleriyle filigran eklenebilir. Bu genellikle yazdırılan belgelerin durumunu belirtmek ve orijinalliğini kanıtlamak ve onları korumak için yapılır.
Dijital Çalışmalarda Filigran Kullanımı
Dijital dünyada filigran nedir? Fonksiyonları “fiziksel” filigranlarla hemen hemen aynıdır. Filigran, önlem olarak herhangi bir dijital içeriğe eklenebilen bir işarettir. Bazı durumlarda, filigranlar görsel içeriğin algılanışını bozmamak için biraz şeffaftır. Ancak bir filigranın tasarımı, yalnızca onu uygulayan kişinin zevkine ve ihtiyaçlarına dayalıdır.
Dijital çalışmalarda, belgelerin üzerine bir filigran - yarı saydam bir damga - da eklenebilir, ancak en yaygın olarak çevrimiçi gizliliği ve kötüye kullanımı caydırmak için fotoğraflara ve videolara filigran eklemek için kullanılır. Fotoğrafçılar veya grafik tasarımcılar için kendi sanat eserlerini imzalamak için düzenli olarak kullanılan bir araçtır. İzleyicilerin iletişim bilgilerini bulmasına yardımcı olacak herhangi bir şey; sanatçının süslü bir yazı tipiyle yazılmış adı veya bir simge veya her ikisi de olabilir, logolu bir şirket adı olabilir fakat aynı zamanda basit bir web sitesi adresi de olabilir.
İnternette sıkça rastlayabileceğiniz filigran örnekleri:
- “Tüm Hakları Saklıdır” yazan telif hakkı simgesi.
- Şirket logosu. Pek çok marka sahibi ve firma logolarını filigran olarak kullanmayı tercih ediyor çünkü bu logo sadece koruma değil, aynı zamanda tanıtım amaçlı da kullanılmaktadır.
- Bir metin dizisi. Bu, tasarımı en kolay olan olduğundan muhtemelen en popular olan filigran türüdür. Buna ek olarak, son derece yararlı ve etkili olabilir. Örneğin, emlakçılar genellikle fotoğraflara adlarını, telefon numaralarını ve e-posta adreslerini filigran olarak ekleyerek potansiyel müşterilerin onlarla hemen iletişime geçebilmesini sağlar.
Filigranla Neleri Koruyabilirsiniz?
Filigranın ne olduğu ve birincil amacı göz önüne alındığında, genellikle farklı türde dijital içeriği korumak için kullanılması pek şaşırtıcı değildir.
Çeşitli sanatçılar, portföylerini (fotoğraflarını, resimlerini, videolarını) korumak için filigran kullanır ancak örneğin metin yazarının metin örneklerine veya doğrulama için gönderilen çeviri gibi belgelere filigran eklemek de popüler bir uygulamadır.
Hassas bilgiler içeren herhangi bir dosya, filigran eklenmesi için mükemmel bir adaydır, çünkü bir logo veya bir metin dizisi, onu kamuya açık olarak paylaşılmasını veya dolandırıcılar tarafından kullanılmasını önleme yeteneğine sahiptir.
Filigranların ne zaman kullanılabileceğine dair birkaç örnek:
- Çalışanların kişisel verilerini, maaş bilgilerini içeren özlük kayıtlarının korunması.
- Geliştirme aşamasında olan ve potansiyel müşterilerin eline geçmemesi gereken dijital ürünlerin kopyaları. Örneğin, düzenlemesi devam eden kitaplar.
- İş ortakları arasında ticari sır alışverişi.
- Belgelerin korunması. Örneğin, basılı bir kopyaya Yalnızca Çalışanlar, Taslak, Genel Yayın Sürümü gibi filigranlar eklenebilir.
Ayrıca filigranlar, fotoğraf ve video yaratıcıları tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir düğün fotoğrafçısı olduğunuzu düşünün ve portföyünüzü internette paylaşıyorsunuz ve bir gün fotoğraflarınızın izinsiz ve kaynak gösterilmeden düğün ve yaşam tarzı blogunda kullanıldığını görüyorsunuz. Bu gerçekten üzücü olabilir, çünkü sadece işiniz için para alamamakla kalmaz, aynı zamanda iletişim bilgileri olmadığı için potansiyel müşteriler de sizi bulamayacaktır. Bir fotoğrafa filigran eklemek daha iyidir, bu sayede çalışmalarınızla ilgilenen kişilerin sizi bulmasını sağlarsınız.
Hem fotoğraf hem de video üretimi çok fazla zaman, beceri, çaba ve genellikle para gerektirir. Bu sebeple, bazı insanlar bir başkasının çalışmasını alıp kendilerininmiş gibi göstermeyi daha kolay bulur. Bu, popüler sosyal ağlarda oldukça yaygındır.
Bazen, daha fazla takipçi ve beğeni kazanmak için görsel içerik kopyalanır ve başka bir hesapta yayınlanır. Fakat bağımsız bir sanatçının tasarımını veya fotoğrafını çalıp, ürünlerine koyarak tonlarca kâr elde eden büyük şirketlerin örnekleri de var. Bu olayların %95’inden kaçınmak istiyorsanız çalışmalarınıza filigran eklemeniz daha iyi ve güvenli olabilir.
Filigranın Avantajları
Daha önce okuduğunuz gibi, filigran, çalışmalarınızı tanımlamanıza ve aynı zamanda onları güvence altına almanıza yardımcı olur. Bu neden bu kadar önemli?
Fotoğrafçıların %78’i fotoğraflarının çalındığını söylüyor. Bu, çok sayıda dünya fotoğrafının yasa dışı olarak kullanıldığı anlamına gelmektedir.
Telif hakkı kaydına göre filigranlar, fotoğraflarımızı korumak için kullanabileceğimiz silahlardır. Dijital çalışmalarınızın basit bir şekilde korunmasından başlayarak filigran kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır.
Bu tür resimler, kullanıma hazır bir fotoğraf olmadığı için çok nadiren çalınır, bir gelişmiş fotoğraf düzenleme uygulaması yardımıyla kırpılması veya bir filigranın silinmesi gerekir. Bu sebeple, daha fazla zaman alır ve dolayısıyla potansiyel çevrimiçi hırsızlar için daha az çekici hale gelir.
Resimlerinizin bilginiz olmadan ticari amaçlarla kullanıldığını görmek istemeyeceğinizden resimlerinize koruma sağlamak önemlidir. Sonuçta bunun için siz zaman harcadınız ve bu sizin işinizdi. En azından bunun için bile isminiz geçmeli. (Resimlerinizden ve videolarınızdan para kazanmak istediğinizden bahsetmiyorum bile ve çalışmalarınız, diyelim ki, bir etkinlik için bir posterde veya belirli bir ürünün reklamında kullanılıyorsa, çalışmalarınızı kullanma olasılığı için size ödeme yapılmalıdır.)
İnsanların basitçe başkalarının resimlerini çalıp kendilerininmiş gibi sunduğu birçok durum da vardır. Resmin hakkını talep etmek de ticari amaçla kullanmak gibi yasa dışıdır ancak uzun vadede etkisi daha da zararlı olabilir.
Eğer birisi fotoğrafınızı çalıp adını veya web sitesini filigranla basarsa, insanları bunun size ait olduğuna ikna etmeniz zorlaşacaktır.
Dahası, çevrimiçi görüntüleyenler resimle sizin değil başka birinin adını ilişkilendirmeye başlar, bu da aslında takipçilerinizi veya potansiyel müşterilerinizi kaybetmeniz anlamına gelir. Elbette bu kişileri her iki durumda da dava edebilirsiniz. Örneğin bir reklamda birinin çalışmalarınızı kullandığını fark ettiğinizde veya birinin videonun veya fotoğrafın yazarı olduğunu iddia ettiğini gördüğünüzde dava edebilirsiniz fakat bu hem zaman alır ve maliyetlidir. Sanatsal kariyerlerine yeni başlayan amatörler veya insanlar için buna genellikle değmez veya kârlı değildir.
Ancak resimlerinize veya videolarınıza filigran eklenmesi, birisinin filigranınızı sildiğini veya çalışmalarınızı izniniz olmadan kullandığını fark etmeniz durumunda davanızı fiilen mahkemeye taşıyabileceğiniz anlamına gelmektedir. Bu sanat eserinin hakkını talep etmek bu sebeple daha kolaydır.
İkinci olarak, filigran ekleyerek fotoğraflarınızı imzalamış olursunuz. Adınız, logonuz veya web sitesi adresiniz mevcuttur, bu nedenle herhangi biri hizmetlerinizi kullanmak isterse Google’ın yardımıyla adınızı bulabilir ve size yazabilir veya web sitenizi ziyaret edebilir. Her iki durumda da bu bir kazan-kazan durumudur.
Bundan dolayı filigran aynı zamanda bir pazarlama türüdür. Resimlerinizi çevrimiçi paylaşmanız sayesinde, internet kullanıcılarının onları görmesi mümkün hale gelir. Ancak bu yeterli değildir. Görüntüleyenlerin yazarın adını veya onları bulabilecekleri yeri (web sitenizi, sosyal medya hesaplarınızı vb.) gerçekten hatırlamaları en iyisidir.
Son olarak, bir filigran, resimlerinizin kötüye kullanılmasını engeller.
Çoğu zaman sanatsal fikriniz anlaşılmayabilir ve insanların farklı düşünebileceği ve işinizi tersine görebileceği veya anlayabileceği gerçeğinden memnunsanız, bunda sorun yok. Peki ya o fotoğrafı özellikle bir şeyi ifade etmek, belki bir etki yaratmak, bazı sosyal meseleler adına hareket etmek için çekmişseniz? Ve daha önce izin istemek için sizinle iletişime geçmeden resminizin birinin blogunda eğlence için kullanıldığını görürseniz? Kulağa pek olası gelmiyor, ancak bazen sanatın deşifre edilmesi zor olan daha derin bir anlamı vardır ve bu konuda endişeleriniz varsa, çalışmalarınızın çalınmasını engellediğinizden emin olun.
Filigranın Dezavantajları
Filigranın pek fazla dezavantajı yoktur. Her şeyden önce, filigran eklemek oldukça basit olmasına rağmen, sadece birkaç dakika sürse de bu sizin için yapmanız gereken başka bir görevdir.
Hazır bir filigranınız yoksa, önce onu oluşturmanız gerekir. Neyse ki filigran yazılımının kullanımıyla bu oldukça kolay ve hızlıdır; sadece seçilen metin veya bir simgeyle veya her ikisiyle onu özelleştirin. Özellikle filigran yazılımı kullanıyorsanız, filigranınız hazır olduğunda onu eklemek daha da kolaydır. Yine de, açıkçası gerçek şu ki, bu yapmanız gereken ek bir görevdir. Her fotoğrafa bir filigran eklemek için bu birkaç saniye sizi rahatsız edecek mi? Muhtemelen hayır fakat bu kesinlikle çok bireysel bir konu.
İkincisi, filigranınızı bir resme zaten eklemiş olmanız, resmin çalınmayacağı veya değiştirilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Çalışmalarınızı internete koyarsanız, bu riski göz önüne almalısınız. Birileri sizin çalışmalarınızı haberiniz olmadan kullanıyor olabilir ancak eklenen filigran sayesinde size ait olduğunu kanıtlamanız daha kolaydır. Ve anonim bir kullanıcı bile adınızı görürse, birinin fotoğraflarınızı veya videolarınızı kullandığını size bildirebilir, bu sebeple filigran, resimlerinizi korumayı kesinlikle daha az karmaşık hale getirir.
Son olarak, bir filigranın özel bir yazılım kullanılarak kaldırılabileceğini aklınızda bulundurmanız gerekir. Ancak bu kolay bir iş değildir, bu yüzden neyse ki pek çoğu bunu yapmaya kalkışmaz. Burada filigranı nasıl daha güvenli hale getirebileceğimizi konuşuyoruz: Filigran Korumanızı Nasıl Artırırsınız?. Başka bir konu da bir resmin üzerinde filigran olmaması için kırpılabilmesidir ancak tıpkı bir filigranın kaldırılması durumunda olduğu gibi, bir filigranın silinmesi de yasa dışıdır, bu sebeple gerekli olması durumunda adalet aramanın başka bir aracıdır. Aşağıda bununla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Filigran Yaparken Sıklıkla Yapılan Hatalar
Filigranın anlamını detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi, bir filigranı yararlı bir araçtan çok dikkat dağıtıcı bir hale getirme eğiliminde olan bazı yaygın hatalardan bahsedelim.
Filigran tasarlarken ve uygularken nelerden kaçınılmalıdır:
1. Filigran fazla görünür.
Doğal olarak, hırsızlığa karşı en yüksek korumaya sahip olmak istiyorsanız filigranınızın nispeten görünür olması gerekir. Ancak aşırıya kaçmak pek akıllıca olmayabilir. Sonuçta, görsel içeriğinizi korumak için filigran vardır, ilgi odağı olmak için değil. Filigranınızın hem görsel içeriğinizde çok yer kaplaması hem de yakaladığınız sahnenin genel havasından çok farklı gösterişli, parlak renkli ve aşırı süslü bir tarzda olması kötü olacaktır.
Filigranınızın çerçevenin çoğunu kaplaması mümkündür ancak bu durumda yüksek düzeyde şeffaf olmalıdır.
2. Filigran çok küçük.
Bu durumda, filigranınız görevini yapmakta başarısız olabilir. Çok küçük bir filigran net bir şekilde görünmeyebilir. Bunu kimse fark etmeyecektir; bu nedenle eseriniz kolayca çalınabilir. Dahası, hırsızların filigranınızı kaldırmak için görüntü düzenleyiciler veya özel yazılımlar kullanmasına bile gerek kalmayacaktır. Diğer bir deyişle, çalışmanızı onlara gümüş bir tepside sunacak, içeriğinizi sizin adınız geçmeden istedikleri gibi kullanmalarına izin vereceksiniz. İstediğiniz gerçekten bu mu?
3. Filigran profesyonel görünmüyor.
Eğer filigranları bir pazarlama aracı olarak kullanmayı düşünüyorsanız, bu büyük bir hatadır. Filigranınız, markanızın kurumsal kimliğinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple, markanızın ne ile ilgili olduğunu ve neyi temsil ettiğini anlatmalıdır. Metinsel filigran kullansanız bile, markanızı doğru bir şekilde temsil edecek doğru yazı tipini ve boyutunu seçmelisiniz.
Filigranınız profesyonel görünmüyorsa, iyi tasarlanmamışsa ve genel olarak markanızın kurumsal kimliğine uymuyorsa, müşterilerinize kamusal imajınızı umursamadığınız bilgisini iletecektir. Ve bunu umursamıyorsanız, ürünlerinizin veya hizmetinizin kalitesini de umursamıyor olabilirsiniz, bu da onları kesinlikle korkutur.
4. Filigran yanlış yerde.
Bir filigranı yanlış yere koymak, kolayca kesilebileceği veya silinebileceği anlamına gelir. Örneğin, filigranınızı düz, tek renkli bir arka plana koyarsanız. Bu durumda, onu ücretsiz, basit bir mobil uygulamayla silmek bir dakikadan az sürer; evet, karmaşık bir görüntü düzenleme yazılımı bile gerektirmez. Aynı şey filigranınızı görüntünün herhangi bir köşesine yerleştirmeniz durumunda da geçerlidir. Bunu yaparsanız, hırsızlar sadece fotoğrafınızı kırparak filigranınızı kaldıracaktır.
Kimler Filigran Kullanmalı?
Filigranlar hem amatörler hem de profesyoneller tarafından kullanılabilir.
Fotoğrafçılar, kameramanlar, animatörler, illüstratörler ve grafik tasarımcılar. Fotoğraflarınızı, resimlerinizi veya videolarınızı çevrimiçi paylaşıyorsanız, filigran tam da size göre.
Ayrıca küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler, önemli belgeler çevrimiçi olarak gönderildiğinde veya yazdırıldığında çok faydalı olabilecek filigranların avantajlarından yararlanabilir.
İşini güvenli ve emniyette tutmak isteyen herkes filigran kullanmalıdır!
Filigran Koruması nedir?
Pek çok fotoğrafçı, birilerinin fotoğraflarını çalmasını önlemek için fotoğraflarına kendi adlarını ve telif hakkı bildirimini içeren filigranlar yerleştirirken, filigranın kırpılması veya üzerinin boyanması mümkündür. Neyse ki, ABD yasası filigran kullanmak için daha da iyi bir neden sunuyor.
ABD Telif Hakkı Yasası’nın 1202. bölümü, birisinin fotoğrafınızdaki filigranı kaldırmasını yasa dışı kılar. Para cezaları 2.500 dolardan başlar ve avukatlık ücretlerine ve mülkiyet ihlalinden kaynaklanan her türlü zarara ek olarak 25.000 dolara kadar çıkar. (Source). Bu, çevrimiçi bir hırsız için yeterince caydırıcı olmalı.
Filigran Yazılımı Nedir?
Filigran yazılımı, fotoğraflarınızın üzerine filigran yerleştiren bir bilgisayar programıdır. Fotoğrafları tek tek veya toplu olarak işleyebilir, böylece program büyük bir fotoğraf koleksiyonuna birkaç dakika içinde filigran ekleyebilir. Dahası, bir filigran fotoğraf uygulaması genellikle kendi filigranınızı oluşturmanıza olanak sağlar.
Sadece bir metinle, örneğin adınız veya web sitenizin adresiyle tamamen basit bir filigran yapabilir veya mevcut simgeleri ve yazı tiplerini kullanarak kendi logonuzu oluşturabilirsiniz.
İyi bir filigran programı, resimlerinize yalnızca bir filigran veya toplu filigran eklemenizi değil, aynı zamanda bir filigrana gölge, arka plan gibi efektler eklemenizi ve opaklığını, boyutunu ve konumunu değiştirmenizi sağlar. Resimleri düzenlemenizi de sağlayan bir uygulama bulmanız tavsiye edilir (kırpma, yeniden boyutlandırma, yeniden adlandırma oldukça kullanışlıdır). İşte birkaç filigran programı:
Photoshop ($699)
Visual Watermark ($19.95)
Watermarkly ($19.95, online)
Gördüğünüz üzere resimlerinize ücretsiz olarak filigran da ekleyebilirsiniz, ancak bunlar sadece filigranınız varsa veya bir fotoğrafa yalnızca metin eklemek istiyorsanız kullanışlıdır. Ücretsiz uygulamalarda genellikle kendi filigranınızı oluşturma olanağı yoktur ve işlevler oldukça limitlidir.
Yetenekli bir grafik tasarımcıysanız ve zaten Photoshop’unuz varsa, onu kullanmak iyi bir fikirdir. Fakat filigranla maceranıza yeni başladıysanız, özellikle kendi filigranınız yoksa, Visual Watermark gibi daha basit ve daha ucuz bir seçeneği tercih edin.
Çevrimdışı çalıştığı için çevrimiçi araçtan daha güvenlidir, bu sebeple resimlerinizi herhangi bir yere yüklemek zorunda kalmazsınız, internet bağlantısı gerektirmediği için daha hızlıdır ve 30 gün boyunca ücretsiz olarak test edebilirsiniz. Yazılım, filigranı gruplandırmanıza, kendi filigranınızı oluşturmanıza, efektler eklemenize, resimleri düzenlemenize olanak sağlar ve filigranınızı otomatik filigran kaldırmaya karşı korur.
Görsel Filigranın Faydaları
Fotoğraflara veya videolara filigran eklemek isteyenler için ücretsiz araçlar sunuyoruz.
Uygulamamız çeşitli cihazlarda desteklenmektedir. Hatta akıllı telefonunuza veya tabletinize indirebilirsiniz.
Visual Watermark Uygulamasının Ana Özellikleri:
- Windows 7, 8, 10 ve Windows 11, Mac OS X Mountain Lion veya daha sonraki sürümlerde çalışır. Intel ve Apple M1 işlemcilerle uyumludur.
- Filigranı düzenlemek için geniş bir araç setine sahiptir: 926 yazı tipi, 60’dan fazla efekt, şeffaflığı, boyutu, açıyı vb. değiştirme ayarları.
- PNG logo dosyalarının arka planını kaldırmanızı sağlar.
- Birkaç öğeyi birleştiren yerleşik grup şablonları içerir: metin ve logo.
- Fotoğraflar ve videolarla çevrimdışı ve ücretsiz olarak çalışmanıza olanak sağlar. Deneme sürümünde, tüm araçlar ve özellikler mevcuttur ve tek bir sınırlama vardır – bizim filigranımız sizinkiyle birlikte görsel içeriğinize eklenecektir.
Özet
Hangi programı seçerseniz seçin, çalışmalarınızı imzalamak her zaman için iyi bir fikirdir. Daha sonrasında üzülmektense, özellikle çalışmalarınızı çevrimiçi olarak, örneğin sosyal medya aracılığıyla paylaşıyorsanız, oluşturduğunuz resimleri ve videoları koruduğunuzdan emin olun. Kolaydır, çok zamanınızı almaz (filigran eklemek yalnızca birkaç saniye sürer!) ve karmaşık yazılımlar olmadan yapılabilir. Filigran ekleyin ve pazarlamayı sizin yerinize çalışmalarınız yapsın!